Kouluttaja

Olen sujuva ja ajatuksia herättävä kouluttaja, luennoitsija, ohjaaja ja puhuja. Täydennyskoulutan toimittajia, teen vierailuluentoja oppilaitoksiin, ohjaan opinnäytetöitä ja vedän kirjoittajatreffejä sekä Erätauko-keskusteluja, muutamia mainitakseni. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Viimeaikaisia koulutus-, keskustelu- ja juontotilanteita:

 • Tarinallisen tietokirjoittamisen workshop. Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenten koulutustilaisuus Tampereella 6.5.2023.

 • Tietolinja boot camp. Kirjoittamiskoulutusta Kansalliskirjaston työntekijöille 29.3.2023.

 • Miten turvataan kotimaisen tietokirjallisuuden tulevaisuus? Suomen tietokirjailijat ja Hämeenlinnan kirjasto järjestivät poliitikkopaneelin tietokirjallisuudesta. Keskustelemassa olivat kansanedustajaehdokkaat Tarja Filatov (sd.), Timo Heinonen (kok.), Mika Lartama (ps.) ja Mirka Soinikoski (vihr.) ja minä toimin juontajana. Keskustelu pidettiin tiistaina 14.3.2023 Hämeenlinnan pääkirjaston Avolavalla. Paneelissa keskusteltiin tieto- ja oppikirjallisuudesta sekä lukemisen ja koulutuksen merkityksestä. Miten turvataan kotimaisen tietokirjallisuuden tulevaisuus? Miten käy sivistyksen ja koulutuksen, jotka ovat olleet suomalaisen hyvinvoinnin rakennuspuita? 

 • Kummalliset talvet – kylmän luonnosta ja kulttuurista. Lammin biologinen asema ja Suomen tiedetoimittajain liitto ry. järjestivät Lammilla 16.2.2023 elämyksellisen talvipäivän, jossa johdatin keskustelun tarinallisesta tietokirjoittamisesta.

 • Tietokirjailta: Susan Heikkinen. Susan Heikkinen joutui perumaan osallistumisensa marraskuiseen tietokirjailtaan Hämeenlinnan kirjastossa. Uusi tilaisuus järjestyi onneksi jo 6.2.2023 klo 17.30–18.30. Keskustelin Susanin kanssa tämän palkitusta kirjasta Pullopostia Seilin Saarelta – Potilas numero 43 (SKS 2020). Tilaisuuden järjesti Hämeenlinnan kirjasto Lukukeskuksen tuella.

 • Tarinoita tieteestä - ketä kiinnostaa? Keskustelu Tieteen päivillä Lujaa luottoa tieteeseen -seminaarissa 13.1.2023.

  Suomalaiset seuraavat suurella kiinnostuksella tiedettä. Tiedeaiheita seurataan erityisesti televisiosta ja radiosta, mutta myös internetistä ja sanomalehdistä. Millaisia tarinoita meille tieteestä kerrotaan ja mitä väliä niillä on? Millaisiin tiedeaiheisiin toimittajat tarttuvat, millaiset tarinat suomalaisia koukuttavat ja mitkä tekijät kiinnostukseen vaikuttavat? Kokevatko suomalaiset tieteen arjessaan merkitykselliseksi ja miten tarinat muovaavat käsityksiämme tieteestä? Voivatko toimittajat ja tiedeviestijät työllään vahvistaa luottoa tieteeseen ja tutkittuun tietoon? Entä kuinka kertoa parempia tarinoita tieteen maailmasta? Paneelissa keskustelin aiheesta FINSCI-hankkeen johtaja, dosentti Johanna Kaakisen, KTT, tutkijatohtori Hanna Reinikaisen ja kulttuurimaantieteen professori emeritus, tietokirjailija ja Tieteen tiedotus ry:n puheenjohtaja Markku Löytösen kanssa.

 • Tutkija tavattavissa -vierailuja eri lukioissa syksystä 2022 lähtien.
 • Tietokirjailta. Keskustelin Tiina Raevaaran kanssa hänen kirjastaan Minä, koira ja ihmiskunta (2020) torstaina 24.11. klo 17.30-18.30 Hämeenlinnan kirjaston kirjastotorilla (Lukiokatu 2). Tietokirjaillan järjestivät Suomen tietokirjailijat ja Hämeenlinnan kirjasto.
 • Kirjoitustreffit. Ohjattuja kirjoittamishetkiä Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenille syksystä 2022 lähtien.
 • Tarinallisten keinojen käyttö tekstisisällöissä. Tilauskoulutus Sisällöntekijät ry:lle 15.11.2022.
 • Tutkitun tiedon monet muodot. Hämeen ammattikorkeakoulun ja Suomen tiedekustantajien liiton yhteinen seminaari 1.9.2022.
 • Vastuun rajat -etiikkaseminaari. Suomen tiedetoimittajain liiton, Suomen Journalistiliiton ja tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan yhteinen seminaari 25.-26. elokuuta 2022. Tapahtumaan liittyvä artikkeli Tiedetoimittaja-lehdessä.
 • Narratiiviset tietokirjat - missä menee faktan ja fiktion raja? Suomen tietokirjailijoiden webinaari 20.4.2022. "Webinaarissa puhutaan tarinallisista tietokirjoista ja niiden trendeistä. Missä menee faktan ja fiktion raja? Millaiset kertovat tietokirjat kiinnostavat lukijaa ja kustantajaa? Millaista on kirjoittaa narratiivinen tietokirja? Esiintyjinä ovat kustantaja Johanna Laitinen, kirjoittamisen ja viestinnän dosentti Maria Lassila-Merisalo sekä tietokirjailija Ville-Juhani Sutinen."
 • Tutkittu tieto ja media. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Faktabaarin järjestämä tilaisuus Helsingissä, Päivälehden museossa, 1.4.2022. "Toisessa keskustelussa käsittelemme tiedonvälityksen erilaisia formaatteja - keskusteluohjelmia, podcasteja, blogeja, kolumneja ja uutisanalyysejä - ja kysymme, minkälainen lukijasopimus niissä muodostuu median kuluttajan ja toimittajan välille. Onko faktoihin pohjattu sisältö aina arvovapaata, agendavapaata ja luotettavaa? Tutkijayliopettaja Maria Lassila-Merisalon kanssa keskustelevat kehityspäällikkö, digitaaliset kumppanuudet Kari Haakana ja toimittaja Teemu Muhonen."
 • Medialukutaitoluento Kaurialan lukion ykkösluokkalaisille työelämäpäivässä 8.2.2022.

 • Vierailuluennot Jyväskylän yliopiston journalistiikan kurssilla Feature- ja mielipidejournalismi loppuvuonna 2022 ja 2021. Aiheina tarinallinen journalismi ja sen etiikka.

Muodolliset pätevyyteni:

 • Johtamisen erikoisammattitutkinto, 2018 (Hämeen ammatti-instituutti).
 • Ammatillisen opettajan pätevyys, 2013 (Hämeen ammattikorkeakoulu).
 • Kirjoittajaohjaajaopinnot, 2002 (Jyväskylän yliopisto, osana maisterintutkintoa).