Kouluttaja

Olen sujuva ja ajatuksia herättävä kouluttaja, luennoitsija, ohjaaja ja puhuja. Täydennyskoulutan toimittajia, teen vierailuluentoja oppilaitoksiin, ohjaan opinnäytetöitä ja vedän kirjoittajatreffejä.

Viimeaikaisia koulutus-, keskustelu- ja juontotilanteita:

 • Kevään 2023 Suomen tietokirjailijoiden Kanta-Hämeen tapahtumat. Kaikille avoimia tilaisuuksia - tervetuloa mukaan!
 • Tarinoita tieteestä - ketä kiinnostaa? Keskustelu Tieteen päivillä Lujaa luottoa tieteeseen -seminaarissa 13.1.2023.

  Suomalaiset seuraavat suurella kiinnostuksella tiedettä. Tiedeaiheita seurataan erityisesti televisiosta ja radiosta, mutta myös internetistä ja sanomalehdistä. Millaisia tarinoita meille tieteestä kerrotaan ja mitä väliä niillä on? Millaisiin tiedeaiheisiin toimittajat tarttuvat, millaiset tarinat suomalaisia koukuttavat ja mitkä tekijät kiinnostukseen vaikuttavat? Kokevatko suomalaiset tieteen arjessaan merkitykselliseksi ja miten tarinat muovaavat käsityksiämme tieteestä? Voivatko toimittajat ja tiedeviestijät työllään vahvistaa luottoa tieteeseen ja tutkittuun tietoon? Entä kuinka kertoa parempia tarinoita tieteen maailmasta?
  Paneelikeskustelussa tutkija, kirjoittaja ja kouluttaja Maria Lassila-Merisalo keskustelee aiheesta FINSCI-hankkeen johtaja, dosentti Johanna Kaakisen, KTT, tutkijatohtori Hanna Reinikaisen ja kulttuurimaantieteen professori emeritus, tietokirjailija ja Tieteen tiedotus ry:n puheenjohtaja Markku Löytösen kanssa.

 • Tutkija tavattavissa -vierailuja eri lukioissa syksystä 2022 lähtien.
 • Tietokirjailta. Mikä yhdistää teoksia Minä, koira ja ihmiskunta (2022) ja Pullopostia Seilin saarelta (2020)? Tule kuulolle, kun Kanta-Hämeen aluevastaava Maria Lassila-Merisalo keskustelee Tiina Raevaaran ja Susan Heikkisen kanssa heidän kirjoistaan torstaina 24.11. klo 17.30-18.30 Hämeenlinnan kirjaston kirjastotorilla (Lukiokatu 2). Tietokirjailta on kaikille avoin ja maksuton, ja sen järjestävät Suomen tietokirjailijat ja Hämeenlinnan kirjasto.
 • Kirjoitustreffit. Ohjattuja kirjoittamishetkiä Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenille 6.10. ja 8.12.2022.
 • Tarinallisten keinojen käyttö tekstisisällöissä. Tilauskoulutus Sisällöntekijät ry:lle 15.11.2022.
 • Tutkitun tiedon monet muodot. Hämeen ammattikorkeakoulun ja Suomen tiedekustantajien liiton yhteinen seminaari 1.9.2022.
 • Vastuun rajat -etiikkaseminaari. Suomen tiedetoimittajain liiton, Suomen Journalistiliiton ja tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan yhteinen seminaari 25.-26. elokuuta 2022. Tapahtumaan liittyvä artikkeli Tiedetoimittaja-lehdessä.
 • Narratiiviset tietokirjat - missä menee faktan ja fiktion raja? Suomen tietokirjailijoiden webinaari 20.4.2022.
 • "Webinaarissa puhutaan tarinallisista tietokirjoista ja niiden trendeistä. Missä menee faktan ja fiktion raja? Millaiset kertovat tietokirjat kiinnostavat lukijaa ja kustantajaa? Millaista on kirjoittaa narratiivinen tietokirja? Esiintyjinä ovat kustantaja Johanna Laitinen, kirjoittamisen ja viestinnän dosentti Maria Lassila-Merisalo sekä tietokirjailija Ville-Juhani Sutinen."

 • Tutkittu tieto ja media. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Faktabaarin järjestämä tilaisuus Helsingissä, Päivälehden museossa, 1.4.2022.
  "Toisessa keskustelussa käsittelemme tiedonvälityksen erilaisia formaatteja - keskusteluohjelmia, podcasteja, blogeja, kolumneja ja uutisanalyysejä - ja kysymme, minkälainen lukijasopimus niissä muodostuu median kuluttajan ja toimittajan välille. Onko faktoihin pohjattu sisältö aina arvovapaata, agendavapaata ja luotettavaa? Tutkijayliopettaja Maria Lassila-Merisalon kanssa keskustelevat kehityspäällikkö, digitaaliset kumppanuudet Kari Haakana ja toimittaja Teemu Muhonen."

 • Medialukutaitoluento Kaurialan lukion ykkösluokkalaisille työelämäpäivässä 8.2.2022.

 • Vierailuluennot Jyväskylän yliopiston journalistiikan kurssilla Feature- ja mielipidejournalismi loppuvuonna 2022 ja 2021. Aiheina tarinallinen journalismi ja sen etiikka.

Muodolliset pätevyyteni:

 • Johtamisen erikoisammattitutkinto, 2018 (Hämeen ammatti-instituutti).
 • Ammatillisen opettajan pätevyys, 2013 (Hämeen ammattikorkeakoulu).
 • Kirjoittajaohjaajaopinnot, 2002 (Jyväskylän yliopisto, osana maisterintutkintoa).