Kouluttaja

Olen sujuva ja ajatuksia herättävä kouluttaja, luennoitsija, ohjaaja ja puhuja. Täydennyskoulutan toimittajia, teen vierailuluentoja oppilaitoksiin, juonnan erilaisia tilaisuuksia ja vedän kirjoittajatreffejä sekä Erätauko-keskusteluja, muutamia mainitakseni. Ota yhteyttä ja kysy lisää!


Koulutuksistani kerrottua

"Koska olen itse kouluttanut 25 vuotta, olen äärimmäisen vaativa osallistuessani koulutuksiin. Nyt kaikki odotukseni täyttyivät. 

Maria otti tilan ja osallistujat loistavasti huomioon. Nautin siitä, että hän oli sekä taitava kouluttaja että äärimmäisen taitava asiantuntija aiheellemme. Luento ja koko päivä oli taitavasti ajallisesti rakennettu ja se pysyi kasassa, vaikka aina on mukana osallistujia, joilla on tarvetta olla itse paljonkin äänessä. Kouluttaja ohitti taitavasti yksilölliset tarpeet niitä kuitenkaan nonsoleeraamatta.

Sain todella paljon uutta tietoa ja oivalluksia omaan kirjoittamiseeni. Harjoitukset ja ryhmätyöt ovat koulutuksissa aina haaste, niin nytkin jo pelkästään tilan vuoksi, mutta nekin sujuivat hyvin ja avasivat aihetta paljon.

Vuokko Travanti

osallistui Suomen tietokirjailijoiden narratiivisen kirjoittamisen työpajaani 2023

"Maria kävi herättelemässä Kansalliskirjaston henkilökuntaa kirjoittamisen saloihin. Hänet tiedettiin jo ennakolta asiansa osaavaksi ja innostavaksi kouluttajaksi, ja juuri sellaista buustaajaa meillä tarvittiin. 

Me koulukkaat viihdyimme Marian näpeissä ja nyökyttelimme päivän jälkeen, että olipa kelpo settiä. Koulutuksesta on jo useampi kuukausi, mutta myönteistä palautetta siitä tulee yhä. Saadut oivallukset ovat auttaneet koulutukseen osallistuneita löytämään itselleen sopivia keinoja tekstin tuottamiseen. Laitoin Marian luvalla koulutusmateriaalin jakoon talon intranettiin, ja sitä käytetään ahkerasti. Muutama on esittänyt vakavan toiveen, josko tuonnempana saataisiin Maria Vol II -setti tarjolle."

Riitta Koikkalainen

tilasi minulta asiantuntijatekstin kirjoittamisen koulutuksen Kansalliskirjastoon 2023

"Juttusparraus oli paitsi hyödyllistä myös hauskaa. Siinä tekstiä katsottiin tarinankertojan silmin. Mutkaton palaute auttoi huomaamaan tekstin vahvat kohdat ja aukot. Perustana oli käytännön ymmärrys journalismin lainalaisuuksista ja toimittajan työn luonteesta. Voin suositella!"

Toimittaja

osallistui vetämääni juttusparraukseen 2023


Viimeaikaisia koulutus-, keskustelu- ja juontotilanteita:

  • Tietokirjaillat Hämeenlinnan kirjastossa: keskusteluja kirjoista ja niiden teemoista. Järjestäjinä Hämeenlinnan kirjasto ja Suomen tietokirjailijat ry. 
  • Niina Junttila 18.9.2023: Yksinäisyyden monet kasvot (Tammi 2022).
  • Laura Friman 13.4.2023: Tauko jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin (Gummerus 2021).
  • Susan Heikkinen 6.2.2023. Pullopostia Seilin Saarelta – Potilas numero 43 (SKS 2020).  
  • Tiina Raevaara 24.11.2022. Minä, koira ja ihmiskunta (Like 2020).
  • Tutkija tavattavissa -vierailuja eri lukioissa syksystä 2022 lähtien.
  • Kirjoitustreffit. Ohjattuja kirjoittamishetkiä Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenille syksystä 2022 lähtien.
  • Tarinallisen tietokirjoittamisen workshop. Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenten koulutustilaisuus Tampereella 6.5.2023.
  • Tietolinja boot camp. Kirjoittamiskoulutusta Kansalliskirjaston työntekijöille 29.3.2023.
  • Miten turvataan kotimaisen tietokirjallisuuden tulevaisuus? Suomen tietokirjailijat ja Hämeenlinnan kirjasto järjestivät poliitikkopaneelin tietokirjallisuudesta. Keskustelemassa olivat kansanedustajaehdokkaat Tarja Filatov (sd.), Timo Heinonen (kok.), Mika Lartama (ps.) ja Mirka Soinikoski (vihr.) ja minä toimin juontajana. Keskustelu pidettiin tiistaina 14.3.2023 Hämeenlinnan pääkirjaston Avolavalla. Paneelissa keskusteltiin tieto- ja oppikirjallisuudesta sekä lukemisen ja koulutuksen merkityksestä. Miten turvataan kotimaisen tietokirjallisuuden tulevaisuus? Miten käy sivistyksen ja koulutuksen, jotka ovat olleet suomalaisen hyvinvoinnin rakennuspuita?
  • Kummalliset talvet – kylmän luonnosta ja kulttuurista. Lammin biologinen asema ja Suomen tiedetoimittajain liitto ry. järjestivät Lammilla 16.2.2023 elämyksellisen talvipäivän, jossa johdatin keskustelun tarinallisesta tietokirjoittamisesta.
  • Tarinoita tieteestä - ketä kiinnostaa? Keskustelu Tieteen päivillä Lujaa luottoa tieteeseen -seminaarissa 13.1.2023. Suomalaiset seuraavat suurella kiinnostuksella tiedettä. Tiedeaiheita seurataan erityisesti televisiosta ja radiosta, mutta myös internetistä ja sanomalehdistä. Millaisia tarinoita meille tieteestä kerrotaan ja mitä väliä niillä on? Millaisiin tiedeaiheisiin toimittajat tarttuvat, millaiset tarinat suomalaisia koukuttavat ja mitkä tekijät kiinnostukseen vaikuttavat? Kokevatko suomalaiset tieteen arjessaan merkitykselliseksi ja miten tarinat muovaavat käsityksiämme tieteestä? Voivatko toimittajat ja tiedeviestijät työllään vahvistaa luottoa tieteeseen ja tutkittuun tietoon? Entä kuinka kertoa parempia tarinoita tieteen maailmasta? Paneelissa keskustelin aiheesta FINSCI-hankkeen johtaja, dosentti Johanna Kaakisen, KTT, tutkijatohtori Hanna Reinikaisen ja kulttuurimaantieteen professori emeritus, tietokirjailija ja Tieteen tiedotus ry:n puheenjohtaja Markku Löytösen kanssa.
  • Tarinallisten keinojen käyttö tekstisisällöissä. Tilauskoulutus Sisällöntekijät ry:lle 15.11.2022.
  • Tutkitun tiedon monet muodot. Hämeen ammattikorkeakoulun ja Suomen tiedekustantajien liiton yhteinen seminaari 1.9.2022.
  • Vastuun rajat -etiikkaseminaari. Suomen tiedetoimittajain liiton, Suomen Journalistiliiton ja tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan yhteinen seminaari 25.-26. elokuuta 2022. Tapahtumaan liittyvä artikkeli Tiedetoimittaja-lehdessä.
  • Narratiiviset tietokirjat - missä menee faktan ja fiktion raja? Suomen tietokirjailijoiden webinaari 20.4.2022. "Webinaarissa puhutaan tarinallisista tietokirjoista ja niiden trendeistä. Missä menee faktan ja fiktion raja? Millaiset kertovat tietokirjat kiinnostavat lukijaa ja kustantajaa? Millaista on kirjoittaa narratiivinen tietokirja? Esiintyjinä ovat kustantaja Johanna Laitinen, kirjoittamisen ja viestinnän dosentti Maria Lassila-Merisalo sekä tietokirjailija Ville-Juhani Sutinen."
  • Tutkittu tieto ja media. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Faktabaarin järjestämä tilaisuus Helsingissä, Päivälehden museossa, 1.4.2022. "Toisessa keskustelussa käsittelemme tiedonvälityksen erilaisia formaatteja - keskusteluohjelmia, podcasteja, blogeja, kolumneja ja uutisanalyysejä - ja kysymme, minkälainen lukijasopimus niissä muodostuu median kuluttajan ja toimittajan välille. Onko faktoihin pohjattu sisältö aina arvovapaata, agendavapaata ja luotettavaa? Tutkijayliopettaja Maria Lassila-Merisalon kanssa keskustelevat kehityspäällikkö, digitaaliset kumppanuudet Kari Haakana ja toimittaja Teemu Muhonen."
  • Medialukutaitoluento Kaurialan lukion ykkösluokkalaisille työelämäpäivässä 8.2.2022.
  • Vierailuluennot Jyväskylän yliopiston journalistiikan kurssilla Feature- ja mielipidejournalismi loppuvuonna 2022 ja 2021. Aiheina tarinallinen journalismi ja sen etiikka.

Muodolliset pätevyyteni:

  • Johtamisen erikoisammattitutkinto, 2018 (Hämeen ammatti-instituutti).
  • Ammatillisen opettajan pätevyys, 2013 (Hämeen ammattikorkeakoulu).
  • Kirjoittajaohjaajaopinnot, 2002 (Jyväskylän yliopisto, osana maisterintutkintoa).