Tutkija

Haluaisitteko tutkia tai selvittää jotain, mutta oma aika tai osaaminen ei riitä?

Tarjoan elokuusta 2025 alkaen tutkimuspalvelua. Taidan erinomaisesti esimerkiksi haastattelututkimukset, tutkimuskeskustelujen fasilitoinnin, tiedonhaun ja tekstien analysoinnin. Kyselytutkimuksiakin laadin näppärästi ja saan niissä eniten irti avovastauksista. Olen siis selkeästi laadullisten menetelmien osaaja. Tilastollisista menetelmistä hallitsen alkeet. Osaan hakea tarvittavat tutkimusluvat ja laatia tietosuojailmoitukset. Työskentelen eettisesti ja vastuullisesti, ja raportoin tulokset erinomaisella suomen kielellä.

Voin tehdä tutkimusta toiminimiyrittäjänä tai osa-aikaisella työsuhteella, mikä teille vain parhaiten sopii. Voin myös sparrailla esimerkiksi rahoitushakemusten laatimisessa.

Kokemukseni

Minulla on kaksi dosentuuria: olen (journalistisen) kirjoittamisen dosentti Jyväskylän yliopistossa ja viestinnän dosentti Helsingin yliopistossa. Väittelin vuonna 2009 Jyväskylän yliopistossa kaunokirjallisen journalismin poetiikasta. Päätutkimuskohteeni on journalistinen tarinankerronta. 

Tällä hetkellä (2022-25) tutkin dosenttikollegani Lauri Haapasen kanssa toimittajien työprosessiensa aikana tekemiä valintoja Media-alan tutkimussäätiön rahoituksella. 


Esimerkkejä tutkimuksistani

Tapaus Matti Kuusela

Huhti-kesäkuussa 2024 tein Aamulehdelle selvityksen toimittaja Matti Kuuselan verkosta poistettujen juttujen todenperäisyydestä. Analysoin reilut 600 juttua ja haastattelin kolmisenkymmentä ihmistä.  Selvitysraporttini tiivistelmän voi lukea Aamulehdestä. Toimittaja Janne Arola seurasi työn etenemistä ja kirjoitti Suomen Lehdistö -lehteen jutun Maria Lassila-Merisalo ja mahdoton selvitys

Narratiivinen journalismi tablettiympäristössä

Vuosina 2013–14 selvitin vuoden ajan, miten tarinalliset journalistiset jutut toimivat tablettiympäristössä. Tarkasteluni kohteina olivat yhdysvaltalainen julkaisu The Atavist ja suomalainen Long Play. Keräsin lisäksi kahdeksan eri julkaisun edustajien ajatuksia aiheesta. Kirjoitin tuloksista esseen, joka on kansainvälisesti merkittävin julkaisuni. Se löytyy täältä: https://muse.jhu.edu/pub/17/article/773684/pdf. Tein tutkimuksen Tampereen yliopistossa, Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston rahoituksella.

Helsingin Sanomain Säätiön stipendiaatit

Vuosina 2014–15 tein Helsingin Sanomain Säätiölle tutkimuksen, jossa selvitin säätiön stipendiaattiohjelman vaikutusta toimittajan urapolkuun. Tein kaksi kyselytutkimusta (stipendiaateille ja stipendiohjelmiin hakeneille) ja kymmenen haastattelua. Tutkimuksen tulokset voi lukea kirjoittamastani raportista.

Faktan ja fiktion rajamailla

Väittelin tammikuussa 2009 Jyväskylän yliopistossa. Väitöskirjani otsikko on Faktan ja fiktion rajamailla. Kaunokirjallisen journalismin poetiikka suomalaissa aikakauslehdissä. Kaunokirjallisen journalismin käsitteen löysin kansainvälisestä tutkijayhteisöstä International Association for Literary Journalism Studies, joka muodostui tärkeäksi viiteryhmäkseni. Tätä nykyä käytän Suomessa useimmiten narratiivisen tai tarinallisen journalismin käsitettä. Olen edelleen yhtä innostunut faktan ja fiktion rajamaastosta.